Känslofylld rättegång om barmhärtighetsmord

I Uppsala tingsrätt har i dag hållits rättegång mot den 22-årige uppsalabo som erkänt att han i augusti förra året dödade sin svårt sjuka mor med sömnmedel, eftersom han inte ville att hon skulle lida mer.
Det var en känslosam rättegång som hölls i Uppsala tingsrätt i dag. Och många åhörare har suttit med tårar i ögonen. Att det handlar om ett sk barmhärtighetsmord har intygats av alla som vittnat. Såhär sa den åtalade: - Eftersom jag visste att hon inte skulle bli bättre, tänkte jag att om hon ändå kunde få lugn och ro och inte bara ligga och plågas och vara förvriden. Och jag visste hur hon var som person - hon skulle aldrig ha velat ligga sådär, även om hon bara legat i koma och inte haft plågor. - Och jag vet att hon skulle ha gjort det för mig - först vågade jag inte, men sen kände jag att jag var tvungen att göra det för hennes skull. Det handlar om en kärleksfull familj som drabbades av en tragedi när kvinnan i familjen fick ett epileptiskt anfall som slog ut hennes hjärna och hon blev till något som har beskrivits som ett vårdpaket. Troligen kunde hon enbart känna smärta, berättade en läkare inför rätten. Kvinnans far stödde den handling som hans dotterson begått: - De här juridiska termerna, mord och dråp berör mig illa. Han hjälpte henne helt enkelt. Och kvinnans bästa väninna fick en frågan av 22-åringens advokat Leif Ericksson, om hon skulle ha stoppat väninnans son, om hon vetat vad han skulle göra: - Nej, jag skulle inte ha stoppat honom, svarade hon. Jag skulle varit där och stött honom. Men åklagaren Anne Sjöblom vek inte från sin linje. Antingen är det mord eller dråp, framhöll hon. Att gå med på dråp och straffeftergift som försvaret yrkade kunde inte accepteras, menade hon, även om rätten kom fram till att det fanns förmildrande omständigheter: - Hur det än är det, så saknar det svenska rättsystemet specialbestämmelser för dom fall där någon av barmhärtighetskäl dödar någon annan. Så fängelse är den enda påföljd som kan komma i fråga. Bara tre fall av barmhärtighetsmord finns tidigare i svensk rätt, uppgavs under rättegången.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".