UPPSALA

Fler får läxhjälp på nätet

Fler skollelever ska kunna få hjälp med läxorna över internet i år. I höstas startade Uppsala kommun ett testprojekt och nu är det bestämt att det ska fortsätta.

Kemonto Songa och Valentina Rexha som går i femman Treklangens skola är två av dem och behöver hjälp med ett mattetal:

- Nu håller jag på med trianglar och vinklar. Till exempel en är en rät vinkel, en annan är 45 grader. Hur många grader är den tredje vinkeln då?

Varje vardag mellan 16 och 22 finns det speciella coacher uppkopplade på internet, på en speciell hemsida som är till för de av Uppsalas skolelever som vill ha hjälp med läxorna. Hjälpen är idag till för de som går i 4:an och upp till sista året på gymnasiet. Än så länge har det handlat om att få hjälp med matematiken och därför kräver man av coacherna att de har övergymnasial kunskap i ämnet.

Emil Hagström går teknisk fysik på universitetet och är en av 35 frivilliga mattecoacher som då och då finns på hemsidan för läxhjälp:

- Känns bra att hjälpa barn. Man sitter ju vid datorn, och det tar inte så mycket tid.

Kommunen beslutade nyligen att avsätta drygt en halv miljon kronor för att fortsätta med den här sortens läxhjälp.

Tanken är att läxhjälpen nu också ska utvecklas och gälla fler ämnen än matematik, säger projektledaren Hanna Lundström:

- Vi ska dels fixa my space-grupp, och gå in på olika communities där eleverna är, men även utveckla läxhjälpen till andra språk och andra ämnen.

Reporter mona.wahlund@sr.se