Norrtälje

"Vården offras för säkerheten"

Norrtäljeanstalten får hård kritik av sina egna anställda som menar att anstalten lägger pengar på säkerhet istället för att vårda fångarna. För en kort tid sedan lämnades en protestlista in till ledningen på kriminalvårdsverket där fyra vårdare och 110 interner kritiserar anstalten. Kriminalvårdaren Markus Lundqvist förklarar närmare.

- Det bedrivs ingen vård längre, det är förvaring. Kriminalvårdare är rejäla administratörer nuförtiden och inget annat.

Så vad gör ni som är vårdare?
- De flesta sitter framför en dator och registrerar och gör utredningar, säger Markus Lundqvist.

- Vården finns inte, det har gått så långt, jag menar att personalen blir avklädda befogenheterna att vårda, och de intagna strippas. De är som militären, man trycker ner dom psykiskt för att bygga upp dem, men här bygger man inte upp, utan lämnar dem i det trasiga skicket. Så blir de villkorligt frigivna, i det trasiga skicket, menar internen Maximillian Kuutti.

Vårdare och intagna kritiserar också ledningen för att skära ner på personal. Och det ser inte ut bli ljusare. Anstalten ska spara ytterligare 2, miljoner kronor i vår, och de som med stor sannolikhet kommer att drabbas är personalen som ska vårda fångarna, säger Hans-Olof Larsson som är chef på Norrtäljeanstalten. Men han är ändå tveksam till protestlistan:

- I vissa delar kan jag hålla med, när det gäller resursfrågan och i vissa delar känner jag inte alls igen mig.

Vilka deler var det som du inte förstod?
- Den andas lite...  säkerheten har ju höjts sedan 2004 när de här spektakulära fritagningarna var runt om i landet, och när man börjar att förstärka skalskyddet så offrar man allt vad behandling hette, på säkerhetens altare. Det håller jag definitivt inte med om, säger Hans-Olof Larsson.

Regionchefen för kriminalvården i Stockholm Inga Mellgren säger att de nu ska se över vad som ligger bakom kritiken:

- Det är ju naturligtvis nåt man får titta på, vad som inte fungerar, för man har ju ändå väldigt mycket resurser till påverksansprogram, skolutbildning och att syssslsätta de intagna.

Att personal och interner protesterar ihop på det här sättet, hur ser du på det?
- För mig är det unikt, jag har varit med länge inom den här verksamheten, men det har jag faktiskt inte råkat ut för tidigare, säger Inga Mellgren.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.de.verdier@sr.se