Östhammar

(s) kritiserar bristande samarbete

En politisk konflikt har blossat upp i Östhammars kommun. Socialdemokraterna menar att den borgerliga majoriteten brutit mot det goda samarbetsklimat som brukar råda, eftersom de gick ut till media med en satsning de vill göra i skolan, utan att ha pratat med oppositionen först.

– Vi brukar säga att vi jobbar efter Östhammarsandan. Det handlar om att i stora viktiga frågor så diskuterar vi oss samman. Vi brukar ha diskussionen innan man skickar ut något sådant här, säger socialdemokraten Margareta Widén-Berggren.

Det som startade konflikten skedde på eftermiddagen den tolfte februari - då skickade de styrande partierna i Östhammar ut ett pressmeddelande om att de tänkte satsa ytterligare 8 miljoner kronor i år på skolorna och förskolorna i kommunen. Det här har socialdemokraterna inget emot, tvärtom, men tidigare samma dag hade det varit kommunstyrelse och majoriteten sa då inget om planerna.

Moderata kommunalrådet Anna-Lena Söderblom säger att hon har viss förståelse för reaktionen, men det är ett förslag och innan beslut fattas kommer alla partier att vara med i diskussionen, säger Anna-Lena Söderblom.

– Jag tycker inte att det är så konstigt. Många gånger har väl socialdemokraterna tagit för givet att vi ska hänga på deras förslag...


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se