Uppsala

Funktionshindrade strandsatta hemma i sju dagar

När Uppsalahem renoverar hissen på Kålsängsgränd i Uppsala, blir de boende, som är funktionshindrade strandsatta i sina lägenheter i sju dagar. Istället för att erbjuda de boende ersättningslägenheter föreslår Uppsalahem att de funktionshindrade själva ska hitta någon annanstans att bo.

Thomas Ahlström är chef på Livets Ords förlag och arbetsgivare för Anna-Karin Skoglund, som inte kommer att kunna ta sig till jobbet nästa vecka:

- Anna-Carin Skoglund jobbar hos mig på Livets Ords förlag, Anna-Karin är funktionshindrad, sitter i rullstol, hon har svårigheter att röra armar och vissa svårigheter att tala, säger Thomas Ahlström.

Anna Carin Skoglund och de andra boende på Kålsängsgränd i Uppsala har fått beskedet att hissen i fastighetn ska renoveras i sju dagar. För Anna-Carin innebär det att hon inte kommer att kunna ta sig till jobbet. Hon kommer att bli strandsatt i sin lägenhet från måndag till söndag. Trappan är för smal för att kunna bära ner henne och hennes rullstol, för att inte tala vad som skulle hända om hon skulle behöva akut vård, en bår får heller inte plats i den smala trappan. Anna-Carins arbetsgivare Thomas Ahlström tycker att det är oacceptabelt:

- Blir det ingen lösning på det här så kommer hon att bli sittandes i sin lägenhet från måndag till söndag, utan att kunna ta sig hemifrån. Och det är ju helt oacceptabelt för mig eftersom hon har arbetauppgifter att göra här. Och hur kommer Anna-Carin att må psykiskt av att sitta instängd i sin lägenhet i sju dar?, undrar Thomas Ahlström.

Uppsalahems VD Åsa Hedenberg tycker inte att Uppsalahem har ansvar för hur de boende löser sin bostadssituation under hissreparationen. På frågan varför Uppsalahem inte erbjuder de funktionshindrade i fastigheten ersättningslägenheter svarar hon så här:

- Då är det var och en, varje hyresgäst, som måste se över vilka behov som finns och hur man löser det. Och det här är ju någonting som man får prata med kommun och landsting, som har ansvar för vården. Då får man se om det finns något korttidsboende, som man kan hitta. Det är ju inte Uppsalahems ansvar, utan det är ju vårdnadsgivarna som har ansvar.

Men de här personerna är hyresgäster hos er. Är det ändå inte ni som har ansvaret för deras boende och för att de ska kunna komma till och från sina lägenheter?

-Vi har ansvaret för fastigheten och det innebär att vi måste ha fungerande hissar.

Enligt Hyresgästföreningen är en avstängning av hiss i sju dagar inte sedvanlig renovering och de boende kan ha rätt till ersättning om de överklagar.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".