Hyresgästprotest mot Uppsalahem

Ett 40-tal hyresgäster i Tunabackar och i Lasseby gärde i Uppsala protesterar mot att Uppsalahem vill genomföra renovering av badrum och sen ta ut en höjning av hyran för renoveringen. Ärendena ligger nu hos hyresnämnden för avgörande.
Eva Livingstone-Strand i Lasseby gärde i Eriksberg är en av de protesterande. - 300 kronor motsvarar en hyreshöjning på sju procent för en trea här i Lasseby, det blir ganska mycket pengar per år. Området byggdes i slutet på fyrtiotalet och har sedan dess genererat pengar. Mycket lite har gått tillbaka till Lasseby och Uppsalahem borde faktiskt stå för den här renoveringen, säger hon. På Hyresgästföreningen framhåller man att Uppsalahem inte får börja bygga om badrummen i de lägenheter där hyresgästen motsätter sig det, så länge som avgörandet av tvisten inte är avgjort i hyresnämnden. Det betyder att det kan dra ut på tiden med badrumsrenoveringen i Lasseby gärde och Tunabackar, för om hyresnämndens beslut dessutom överklagas till Svea hovrätt kan det ta ett år och mer innan saken är avgjord. - Vi måste ta ansvar för att vi inte får vattenskador och mögel i badrumen, så det är viktigt att vi gör de här åtgärderna. Men renoveringen påverkar standarden på lägenheterna och därför höjs hyran, säger Uppsalahems vd Åsa Hedenberg Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".