uppsala

Stubbar kan bli biobränsle

Kan skogens stubbar vara det nya miljövänliga biobränslet som ersätter kol eller olja i exempelvis värmekraftverk? Det tror i alla fall Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, SLU, som i ett nytt projekt satsar 38 miljoner kronor på forskning om fördelarna med stubbrytning.

- Vinsten med det här är att man ökar mängden tillgänglig bioenergi åt samhället, säger Tryggve Persson som är forskare på SLU i Uppsala.

Det som SLU forskar om just nu är i fall det går att se om stubbrytningen håller ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.

Tanken är att det bränslet som utvinns från stubbarna ska ersätta sådant som drivs med kol eller olja, exempelvis värmekraftverk, berättar Tryggve Persson. Han ser också att det kan utvidgas och kanske i framtiden användas för att framställa etanol till bilar. Men han ser försiktigt på stubbrytningens effekter jämfört med att ta toppar och grenar från träd, som också diskuterats som en ny miljövänlig källa för biobränsle.
- Man kan hoppas att det i alla fall är ett bra alternativ. Det är i alla fall en väldigt stor biobränsleresurs som finns där, säger han.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se