Uppsala

"Ett bra samarbete med polisen behövs"

Vd:n för Uppsala Konsert och Kongress, Magnus Bäckström bekymras av de många gripandena på Musikens hus i Uppsala i helgen. Fjorton personer greps under lördagsnatten misstänka för narkotikabrott, och elva testade positivt, som Upplandsnytt tidigare rapporterat.

- Jag tycker det är både sorgligt och olyckligt, naturligtvis, att sådana här saker händer, säger Mangnus Bäckström.

Digital Tone festivalen, som arrangerades av musikföreningen Upsweden hölls alltså under fredagen och lördagen i Uppsala. På fredagen spelades mest electropop och elektronika. På lördagen, när gripandena skedde, hölls hip hop, soul och reggaespelningar. Magnus Henström på Uppsalapolisen som ansvarade för insatsen berättade hur razzian gick till:
- En civil ordningspatrull besökte hallen, och de bedömde att ett stort antal personer var påverkade av annat än alkohol.

Det bästa sättet att förebygga liknande händelser är genom att kommunicera bättre med polisen när det finns en risk för narkotikabruk, säger Magnus Bäckström. Men han tror ändå inte att såna här händelser kan stoppas.
- Vi precis som alla andra är för svaga för det.

Enligt polisen kunde upp emot femtio personer ha gripits istället för de fjorton som greps. Magnus Henström på uppsalapolisen ansvarade för insatsen. Han anser ändå inte att det var för få poliser på plats under razzian.
- Jag skulle inte säga att vi var underbemannade, däremot var det väl så att vi inte hade kännedom om det i förväg, vilket gjorde att vi skulle sy ihop det här på kort tid.

Men Magnus Bäckström tycker att det är viktigt att konsertverksamheten fortsätter som tidigare trots att vissa musikstilar kan ha en större drogproblematik än andra.
- Vi inför ingen cencur för olika musikgenrer, det tycker jag är viktigt att framhålla.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se