BO om barn som försvinner: Personaltäthet och rutiner måste bättras

Barnombudsmannen, BO, Lena Nyberg tycker att det är oacceptabelt att barn kommer bort på förskolor. I går berättade vi att i Uppsala län är det 5 till 10 förskolebarn i månaden som kommer bort. BO tycker nu att problemet måste upp på bordet - förskolor måste få bättre rutiner och mer personal.

– Självfallet får det här inte hända. Det är fullständigt oacceptabelt och ändå vet vi att den mänskliga faktorn är där och att det sker. Det som måste hända är naturligtvis att man på förskolorna har en sådan personaltäthet och sådana rutiner att det inte sker.

Lena Nyberg menar att man på förskolorna måste tänka igenom sin verksamhet, hur ska man undvika att det överhuvudtaget ska kunna hända.

– Det är lika stor katastrof varje gång ett barn försvinner och man får naturligtvis vara ohyggligt tacksam för varje gång ett barn dyker upp igen. För det som kan hända är att barnet försvinner helt och hållet, antingen för att det dör eller att någon hittar barnet och utnyttjar det.

Då en fyraårig pojke försvann från en förskola norr om Uppsala fanns tio barn och tre anställda ute på gården. Ändå hände det. Vad kan då inte hända i större barngrupper, med färre vuxna?

I det här fallet hade man tur, fyraåringen hittades välbehållen, han hade då varit borta från förskolan i 45 minuter. Så här berättar en förskolelärare om händelserna för ett år sen:

– Det var precis vid lämning som han försvann. Det var helt fruktansvärt och då tänkte jag bara ”nu måste vi hitta honom”. Ja, man får bara vara så glad att allting gick bra att pojken var oskadd, när vi hittade honom.

Har ni ändrat någonting sen det här hände?

– Ja, tidigare hade alla vuxna ansvar för alla barn, men numera har vi ansvarsbarn, vi delar upp barnen sinsemellan.

 Att det uppkommer sådana här situationer, vad tror du att det beror på?

– Jag tror framför allt att vi har många barn i dag i våra barngrupper. Barn är nyfikna och vill hitta på saker och upptäcka världen. För barnens säkerhet så behövs det att det är mindre antal barn på förskolorna.

Skulle det minska riskerna för att barn kommer bort?

– Ja, absolut.


Monika Titor
monika.titor@sr.se