Waldorfskolan får fler lokaler

Från i höst kommer eleverna på Waldorfskolan i Uppsala troligen slippa att ha det så trångt som i dag. Skolan får med stor sannolikhet extra pengar från kommunen och kan då ha råd att hyra ytterligare lokaler.
Waldorfskolan har idag 160 grundskoleelever - de håller till i lokaler ute i Hågaby, men när elevantalet växt, så har inte lokalerna hängt med. I dag saknas bland annat fysik- och kemisal och lärarrum och det finns ett klassrum för lite. - Det är allmänt för mycket folk och små rum, säger Emma Sternervik som går i nian på Waldorfskolan. För att få lite bättre plats, så vill Waldorfskolan hyra fler lokaler, men det skulle inte kommunbidraget räcka till. För idag så går Uppsala kommun efter principen att friskolor får så mycket i lokalbidrag som de kommunala skolornas lokaler kostar i snitt. Friskolorna får alltså inte ersättning för de egentliga kostnader de har. Michael Greifeneder tycker att det är fel att kommunen som princip ger friskolorna en schablon-ersättning och inte betalar den hyra de verkligen har. - Eleverna i friskolan måste ju ha precis samma förutsättning som eleverna i den kommunala skolan, säger han. I somras gjorde kommunen dock undantag för två friskolor som behövde flytta, men som inte kunde hitta tillräckligt billiga lokaler, och nu har barn- och ungdomsnämnden sagt att den nog kan tänks sig samma lösning för Waldorfskolan. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".