Kommunen försvarar schablonbidrag

Det går inte att säga att alla friskolor ska få ersättning för de lokalkostnader de har, det skulle innebära stora risker för kommunen, menar Uppsala kommun.
När Uppsala kommun ger bidrag till friskolor så får friskolorna ett bidrag till sina lokaler som är lika stort som vad de kommunala skolornas lokaler kostar i snitt. De får alltså inte ersättning för de kostnader de verkligen har. -Om vi inte hade en generell princip skulle vi ju kunna få vilka lokalkostnader som helst och det kan vi ju inte acceptera, säger Bengt Sandblad, ordförande för barn- och ungdomsnämnden. Ordföranden i Waldorfskolans, Michael Greifeneder, säger att han har förståelse för att kommunen måste sätta något ekonomiskt tak, men han tycker att den schablonersättning som kommunen ger är alldeles för låg. - Man måste ta hänsyn till dagens hyreskostnader, säger han. Bengt Sandblad, i barn- och ungdomsnämnden säger att om någon friskola verkligen behöver mer pengar till lokalerna så är det möjligt att få det - kommunen har i princip sagt ja till ett sådant undantag för Waldorfskolan till exempel . Och han tycker inte att den schablonersättning som finns idag är för låg. - Ersättningen har man försökt att anpassa till hur hyresmarknaden ser ut - så vi har bedömt att det här är en nivå som är rimlig. Kontakta reportern: Lisa Helgesson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".