Förändringar inom SLU blir av

Trots motståndet från fackförbundet Saco beslutade i dag styrelsen för Lantbruksuniversitetet, SLU, att den nya organisationen ska genomföras från 1 januari nästa år. Beslutet innebär att Ultuna i Uppsala blir bas för två av dom fyra fakulteter som SLU kommer att bestå av.
-Det handlar om att anpassa universitetet till den situationen som råder idag, säger rektor Ann-Christin Bylund som ser belsutet som nödvändigt. SLU vill effektivisera sin utbildning och forskning och locka fler studenter. I dag är hela SLU:s verksamhet, indelad i tre enheter, tre fakulteter som nu ska bli fyra istället. Styrelsen var inte enig att anta beslutet, 11-4, bland annat reserverade sig båda lärarrepresentanterna. Fackförbundet ST har hela tiden stött reformplanerna medan största fackförbundet Saco är emot och tycker att konsekvenserna för personalen först borde ha utretts. Rolf Olsson, ordförande för Sacorådet på SLU, menar att beslutet kommer att innebära förändringar för personalen även om rektorn sagt att ingen ska behöva byta arbetsuppgift eller arbetsplats. -Många anställda känner idag oro. Förändringar får inte ske på vilket sätt som helst, det är för mycket uppifrån och ner och för lite nerifrån och upp, säger Rolf Olsson. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".