Ny rättegång efter skidolycka med Uppsalatjej

Idag inleddes hovrättsförhandlingarna om olyckan där en 8-årig flicka från Uppsala omkom i en skidbacke i Björnrike i Härjedalen. Flickan avled efter att hon kört ner i en bäckfåra och slagit huvudet mot en sten, och områdets vd åtalades.
I tingsrätten friades de två åtalade, vd och säkerhetsansvarig vid anläggningen. -Jag anser inte att det är givet att det ska bli en friande dom, säger chefsåklagare Sune Andersson. Det är fler personer som ska höras som har stor erfarenhet av skidåkning och som anser att man borde ha avspärrat eller skyddat området. Det är fyra år sedan den åttaårige Uppsalaflickan omkom efter att ha kört ut från det pistade området och slagit huvudet i en sten. Enligt SLAO, Svenska liftanläggningars organisations ordförande är det ett viktigt mål. -Det skulle vara väldigt olyckligt för skidåkningen om domstolen skulle vara duktigare på att tolka säkerhetsfrågorna än expertis inom branschen. Vi följer dom normer som finns, säger ordförande Stig Lundqvist till Radio Jämtland. Hovrättsförhandlingarna fortsätter imorgon, tisdag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".