Nej till graffittiväggar

Det blir troligen inga legala graffitiväggar, alltså väggar där ungdomar fritt får måla och klottra, i Uppsala. Kommunstyrelsen väntas säga nej till förslaget i morgon.
- Det är väldigt tråkigt. Jag hade förväntat mig att Uppsala skulle prova den här modellen eftersom vindarna har vänt och man har förstått att den här hårda linjen mot graffiti inte fungerar, för det ökar bara det illegala målandet. Det säger konstnären Pärra Andreasson, som i somras tillsammans med två andra la fram ett förslag om att införa legala graffitiväggar i Uppsala. Tanken med förslaget var att ungdomar skulle få måla fritt i till exempel gångtunnlarna under Bärbyleden och vattentornet i Stadsskogen. Uppsala kommun skickade ut förslaget på remiss. Kulturnämnden var positiv, men polismyndigheten, fastighetsägana och brottsförebyggande rådet sa nej. De är till exempel oroliga för att klotter ska vara inkörsporten till kriminalitet och tror inte att legala väggar minskar det illegala klottret. Kommunstyrelsen väntas i morgon följa remissinstanserna och säga nej till förslaget om måleriväggar. I Norrköpings kommun däremot har man haft legala graffitiväggar sedan 1995 och enligt samordnaren i brottsförebyggande rådet där, Håkan Karlsson, så är erfarenheterna mycket positiva. Det illegala klottret har minskat och en orsak tror man är just möjligheten att måla lagligt. Men i Uppsala väntas man alltså ändå säga nej. Kommunalrådet Britt Löfgren säger att även om det inte blir några måleriväggar i Uppsala så kommer kommunen i stället att försöka ta kontakt med graffitiintresserade ungdomar för att på andra sätt utveckla graffiti som konstart. Pärra Andreasson, som föreslog graffitiväggarna, tycker att det i alla fall är ett steg i rätt riktning. - Min erfarenhet det är att nittio procent av dem som håller på med graffiti bara vill måla lagligt och då gäller det att hitta en modell för att kunna göra det, säger Pärra Andreasson. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".