uppsala

"Roligt att leka på dagis"

Vad tycker barnen själva egentligen om sina förskolor? Det ville Uppsala kommun ta reda på och gjorde därför en enkät speciellt anpassad just för barn.

- Det är roligt och bra på dagis. Man får leka mycket, man borde få vara där hela tiden säger Freja Olovsson Thorneus på Lammets förskola i Sävja.

Glad gubbe, ledsen gubbe och neutral gubbe. Med de tre tecknen skulle en utvald grupp på 600 förskolebarn i Uppsala svara på tio frågor om hur de upplever sina förskolor. Enkäten var både till för att se hur barnen har det, men även för att utveckla själva enkätmetoden. Det säger Boel Vallgårda som är handläggare på kontoret för barn, ungdom-och arbetsmarknad.
- Vi har gjort det för att utveckla metoden, och då ville vi pröva att föräldrarna satt med barnen och svarade på enkäten, säger hon.

Enligt enkäten tycker bland annat 75% av barnen att de trivs på förskolan, mest positiva är barnen på familjedaghem, följt av kommunala förskolor och sen enskilda förskolor.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".