Kor dog av vanvård

Ett nytt fall av djurplågeri har nu avslöjats i norduppland. Miljökontoret i Tierp kommer troligen att lämna in en anmälan om åtal mot en lantbrukare efter att sex vanvårdade och två döda kor upptäckts i bondens ladugård.
Det var efter ett tips som miljökontoret gjorde en inspektion. På plats på gården påträffades två döda kor och flera av de sex som levde var mycket magra. Djuren stod delvis i halvmeterhögt gödsel, vattnet var förorenat av gödslet och risken för att korna skulle skadas av den miljö de fanns i bedömdes som stor. Miljöinspektörerna lyckades få lantbrukaren att skicka korna på slakt, men sannolikt kan han ändå vänta sig åtal för vanskötseln. Och det här är bara ett av flera uppmärksammade fall den senaste tiden av djur som vanvårdas i norduppland. Till exempel har en kaninfarmare i Tierp polisanmälts och kommunen begärde nyligen att han ska beläggas med djurförbud. Och för ett par veckor sedan omhändertogs kor och kalvar från en gård i Österbybruk - men miljöinspektör Ulla Sobestiansky vill inte se det här som en trend. - Jag skulle nog hänvisa det till slumpen att det har hänt många saker på en gång, säger hon. Men resurserna på miljökontoret är begränsade och mörkertalet är stort tror Ulla Sobestiansky.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".