Åtalade för skidolycka friades

Två åtalade skidanläggningschefer friades i dag från ansvar för den skidolycka häromåret, där en 8-årig flicka från Uppsala omkom.
Det är drygt fyra år sen som den 8-åriga flickan från Uppsalatrakten körde ut från dom pistade områderna i en skidbacke i Björnrike i Härjedalen. Hon hamnade i en ravin och omkom efter att hon slagit huvudet mot en sten i en djup bäckfåra som inte var särskilt markerad. Skidanläggningens vd och den säkerhetsansvarige har tidigare friats från ansvar i tingsrätten och i dag kom även hovrätten för nedre Norrland med en friande dom. Men det fanns ändå en skillnad mellan tingsrättens dom och dagens hovrättsdom, det säger Rolf Lohse som är de båda chefernas försvarsadvokat: - Tingsrätten konstaterade att flickan hade varit vårdslös och mina klienter friades. Hovrätten säger istället att mina klienter inte har varit oaktsamma men hovrätten tar inte ställning till om flickan varit oaktsam, säger han. Och de två cheferna Ville Wehlin som är säkerhetsansvarig och VDn Torgny Svensson var mycket lättade efter den friande domen. - Självklart är vi lättade. Enligt domen har vi inte varit oaktsamma, men den här bäckfåran kommer nog att omvärderas i våra kommande säkerhetsplaner, det säger Björnrike skidanläggnings vd Torgny Svensson. Kontakta reportern: Magnus Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".