Uppsala

Stabby prästgård köps av kommunen

Ordföranden i hembygdsföreningen, Ove Lundgren är överlycklig efter att han hört att kommunledningen i Uppsala nu svängt och nu vill köpa Stabby prästgård:

- Oj, ah! Armarna i luften faktiskt. Det var en fantastisk nyhet!

Sedan kyrkliga samfälligheten i Uppsala beslutade sig för att sälja Stabby prästgård har protesterna varit högljudda. Hembygdsföreningen, som arrenderar den idag har inte råd att köpa den, och den politiska oppositioen har krävt att kommunen utnyttjar sin möjlighet till förköp, något som alliansmajoriteten sagt nej till.

Men nu planerar kommunen att skydda området så att husen måste bevaras och nästa vecka ska fastighetskontoret och kyrkan träffas och förhandla om ett köp, säger moderaten Liv Hahne:
- Jag har varit upp i området och tycker det är en pärla som är värd att bevara.

Betyder det här att Stabby prästgård är räddad?
- Det betyder att den är räddad.

Tanken från kommunen är att prästgården nu ska bevaras och att hembygdsföreningen ska kunna vara kvar, men samsas till exempel med golfklubben som planerar en bana i närheten. 

- Det viktigaste tycker jag är att man lägger ett så här kraftigt skydd på det, som intentionen från Uppsala kommun är. Det andra, som jag är lite förvånad över, är att uppsalapolitkerna har kunnat enats i den här frågan, säger Ove Lundgren på hembygdsföreningen.

Ser du några problem med att samsas med golfklubben och kanske andra intressenter också?
- N
ej, vi har ju haft många samtal med golfklubben redan.

Ulla de Verdier
ulla.de.verdier@sr.se

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".