Förslag minska avloppslukt

Snart kan det lukta mindre om Uppsalas reningsverk. VA- och avfallskontoret föreslår att reningsverket byggs om för omkring 50 miljoner kronor, för att lukten inte ska störa dem som flyttar in i de nya bostadsområdena i Kungsängen.
På Nordvirors gamla tomt i Kungsängen arbetar nu grävskoporna för fullt inför bygget av 600 nya lägenheter. Det är första steget för att göra om industriområdet Kungsängen till ett bostadsområde. Men bara en liten sträcka från de blivande bostäderna ligger Kungsängsverket, där hela Uppsalas avloppsvatten renas, och det kan bli ett problem. En utvärdering som kommunen gjort visar att folk som flyttar in i området kan bli störda av lukt från främst hanteringen av slam. För att lukten från reningsverket ska minska så föreslår nu tjänstemännen på VA- och avfallskontoret att delar av reningsverket byggs om. Dels tycker de att lastningen av slammet ska göras på ett annat sätt, dels att man ska bygga nya slamtorkbäddar utanför stan. De här två åtgärderna skulle kosta sammanlagt runt 50 miljoner kronor. Sven Ahlgren, som jobbar på VA- och avfallskontoret, tror att det skulle kunna bli ännu dyrare om man låter bli att bygga om och låter folk flytta in ändå. - Risken är ju att man upplever reningsverket som så störande att det kommer krav på att flytta reningsverket. Det bedömer vi då kommer att kosta i storleksordningen två miljarder. VA- och avfallsnämndens arbetsutskott ska diskutera den här frågan idag. Men varifrån de femtio miljonerna som en ombyggnad skulle tas om den blir av är inte klart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".