Uppsala

Bäcklösa utreds igen efter fuktskador

Barn-och ungdomsnämnden och fastighetskontoret i Uppsala kommun kommer nu återigen ta upp frågan om Bäcklösaskolans framtid, efter det att det i dagarna framkommit att skolan är fuktskadad och behöver totalrenoveras.

I den stora skolundersökningen som i höstas blev underlag till beslut om vilka skolor som skulle få vara kvar och vilka som skulle läggas ner, gjordes aldrig en fuktanalys.

Men Cecilia Forss, moderat kommunalråd ser ingen orsak till att ompröva beslutet, Bäcklösaskolan ska renoveras och får vara kvar:
- Utredningen tittade på behovet på både kort och lång sikt av lokaler och sånt här händer med lokaler.

Nu när du vet att skolan är fuktskadad och måste renoveras överväger ni att ändra beslutet om att ha kvar skolan?
- Jag fick reda på det här i går. Jag tror nog att vi kommer att fortsätta en diskussion med fastighetskontoret om att genomföra det beslut som vi har tänkt oss.

Cecilia Forss säger alltså att Bäcklösaskolan med all sannolikhet kommer att få finnas kvar men, om kostnaden för renoveringen skulle bli för stor så finns en risk att skolan läggs ner.

Den tillförordnade rektorn för Bäcklösaskolan och numera även rektor för Valsätraskolan Thomas Rylander är inte orolig för Bäcklösaskolans framtid:
- Det som är sagt är angående skolan är att den ska renoveras och saneras under nästa år och återkomma igen 2009, och så som kommunal grundskola.

När skolan sanerats ska den alltså åter igen ta emot eleverna, men med en viktig skillnad. Från läsåret 2009 ska skolan endast ha förskoleklass och upp till tredje klass. Fyran och femman som i dag finns på skolan ska istället hänvisas till Valsätraskolan. Men redan nu står klart att alla som vill får inte plats på Valsätra.
- Elever kommer även att hänvisas till Växthuset, Gottsundaskolan och kanske Sunnerstaskolan, för att lösa det här, säger Thomas Rylander.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".