33-åring kan inte åtalas för koppleribrott

Den 33-årige man från Norduppland som misstänks för grovt koppleribrott ska utlämnas till Sverige i slutet av mars. Men han blir bara åtalad för bedrägeribrott.
33-åringen kommer inte att kunna åtalas för koppleri eftersom de ryska myndigheterna inte anser att det är ett utlämningsbart brott. - Förberedelse till grovt koppleri är inte ett tillräckligt allvarligt brott i Ryssland så som jag har uppfattat beslutet. Då är det inte utlämningsbart enligt en internationell regel som kallas för specialitetsprincipen. Då kan inte jag åtala för det brottet heller, säger kammaråklagare Margaretha Lidman-Ling. 33-åringen som är finsk medborgare var alltså misstänkt för att ha organiserat sexhandel i en liten ort i Norduppland. I omkring ett halvår ska minst sex kvinnor från Ryssland och Vitryssland ha erbjudit sexuella tjänster till andra män i mannens lägenhet. 33-åringen flydde från Sverige och häktades i sin frånvaro. I november kunde han gripas i Ryssland av Interpol. Margareta Lidman-Ling misstänker att fler personer kunde var inblandade i sexhandeln men kan nu alltså inte inleda någon förundersökning mot mannen. - Vi har olika praxis och olika lagstiftning i olika länder och vi har ingått konventioner om att vi ska godta varandras lagstiftning, säger Margaretha Lidman-Ling. I stället för koppleribrott åtalas mannen för grovt bedrägeri. Genom förfalskade fakturor har han lyckats lura till sig bland annat vitvaror till ett värde av 600 000 kronor. 33-åringen väntas hämtas hem till Sverige i slutet av månaden. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".