Bostadsbrist i varannan kommun i länet

Det ska byggas bostäder i Heby, det har Upplandsnytt rapporterat om tidigare, och det lär behövas. För enligt en sammanställning av länsstyrelsen är det brist på bostäder i Heby kommun. Men inte bara där. I hälften av länets kommuner råder det brist på bostäder.

Bara på en plats i länet finns idag ett överskott på bostäder -och det är i centrala Älvkarleby. Det visar en sammanställning som gjorts av länsstyrelsen efter enkäter som kommurna själv fått svara på.

I Håbo Knivsta, Heby och Uppsala råder det brist på alla former av bostäder i hela kommunen. I övriga kommuner finns i stort sett en balans mellan utbudet och behovet. Och inte någonstans tror man att situationen kommer förbättras påtagligt. Och det på grund av höga produktionskostnader och brist på mark i attraktiva lägen.

Och sammanställningen visar också att talet om hyresrättens död kan ha fog för sig. Samtidigt som det finns brist på hyresrätter i sex av länets kommer kommer det under året att byggas nästan tre gånger så många bostadsrätter som hyresrätter.

Maria Jansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".