Svagt intresse för ekomat i skolan

Nästan inga av länets skolor och förskolor serverar mat gjord på ekologiska livsmedel. Det visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort. Men nu vill miljöpartiet i Uppsala ändra på det, genom att avsätta pengar så att alla skolor ska köpa ekologiska produkter i den mån det finns.
-De senaste siffrorna jag såg var 10 procent av den totala privata matkonsumtionen ekologiskt odlad, när kommunens bara var ett par procent. Det är ju skandal att kommunens miljöarbete är sämre än genomsnittsuppsalabon, säger Nicklas Malmberg. Sedan år 2000 har det avsatts 1 miljon kronor per år till dom skolor som velat köpa in ekologisk mjölk, men intresset har varit mycket lågt och förra året delades pengarna ut till alla skolor och förskolor oavsett om de köpte ekologisk mjölk eller inte. Miljöpartiet vill nu utöka anslaget till 2 miljoner kronor och samtidigt ska det bli obligatoriskt att servera både ekologisk mjölk och ekologisk mat, först i skolor och förskolor, men i förlängningen även i dom kommunala äldreboendena.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".