Bättre arbete för att förebygga drogskador

Det förebyggande arbetet mot alkohol- och narkotikaskador måste bli bättre i Upsala län. Det tycker både polis, landsting och kommuner som i två dagar samlats för att diskutera hur man gemensamt ska arbeta med de förebyggande åtgärderna.
- För vår del har konferensen inneburit att vi nu riktat in oss på vad vi konkret ska göra. Det har varit lite för vida ramar tidigare, säger Kenneth Olsson som är narkotikasamordnare vid polisen. Han säger också att man nu bestämt sig för att försöka involvera ungdomar i arbetet med att förebygga alkohol- och narkotikaskador mer och sådana här frågor ska diskuteras mer i skolan. - Eleverna ska själva diskutera detta och komma fram till vad de vill veta, och kanske bjuda in gäster som pratar om detta, säger han. Mats Sjöborg är folkpartistisk landstingspolitiker och han säger att han efter den här konferensen nu kommer att föreslå att en medicinsk programgrupp ska arbeta med just sådana här frågor. - Vi har haft sådana som sysslat med olika diagnoser av det här, men det här blir ett annat arbetssätt. Innan har vi inte sett det direkta orsakssambandet mellan drogerna och ohälsa, men det tror jag att vi kommer att bli bättre på nu, säger han. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".