Kontokortsbedrägerier utreds i Uppsala

En jättelik polisutredning kring kontokortsbedrägerier för hundratusentals kronor är på väg att avslutas i Uppsala. Sex män är misstänkta för att under några sommarmånader 2000 utnyttjat andras kontokort runt om i Sverige och utomlands.
Under de få månader som ligan var i farten lyckades de utnyttja korten vid ett tusental tillfällen och de köpte varor för flera hundratusen kronor. Mest handlade det om kontantkort till mobiltelefoner och parfymer. Varor som sen sålts vidare. Dom fem som greps i Uppsala var medlemmar i en internationell liga som opererade från Stockholm. En sjätte är misstänkt för att ha försett ligan med falska identiteshandlingar. - Det var personal på en bensinstation i Uppsala som var uppmärksamma och det ledde till att polis tillkallades och grep personerna i direkt anknytning till att man använt ett eller ett par av de stulna kreditkorten hade används, berättar kammaråklagare Magnus Berggren som har hand om utredningen. Uppsalapolisen misstänker att det finns fler inblandade, bland annat en person som påstås vara ledaren. Men de befinner sig utomlands och har inte kammaråklagare Magnus Berggren gripits. Dom Mastercard och Visa-kort som bedragarna använde sig av hade stulits i Frankrike och England tidigare under året. Sen använde dom korten i butiker och på mackar runt om i Sverige, Norge och på Finlandsbåtar. Enligt polisen har ingen av kortinnehavarna drabbats ekonomiskt eftersom deras banker betalat förlusterna. Dom sex inblandade riskerar mellan ett havlt och sex års fängelse för de brott de begått, men det kan dröja innan en rättegång blir av. Det är fortafarande en del kvar att göra innan den här ovanligt stora och komplicerade polisutredningen är över - Nu slutförs utredningen och sen ska jag ta ställning till om och när åtal ska väckas, säger kammaråklagare Magnus Berggren. Kontakta reportern: Erik Möller
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".