Enköpingspolitiker åter inför rätta

På måndag står åter en rad Enköpingspolitiker inför rätta för tjänstefel. Politikerna - som satt i kommunens miljönämnd under 1999 - friades tidigare av Enköpings tingsrätt. Åklagaren överklagade och nu är det Svea hovrätt i Stockholm som ska avgöra målet.
Det handlar om ett unikt svenskt rättsfall, i och med att det var en hel politisk nämnd som åtalades när målet tidigare togs upp i Enköpings tingsrätt. De sju politikerna har nu minskat till sex när målet kommer upp i hovrätten. Åklagaren har nämligen valt att inte överklaga den friande domen för en av ledamöterna som var suppleant i nämnden. Däremot står nu åter inför rätta nämndens dåvarande ordförande centerpartisten Kjell Johansson, den dåvarande vice ordföranden socialdemokraten Monika Åberg, och ytterligare fyra politiker i nämnden. Åklagaren hävdar att de gjort sig skyldiga till tjänstefel som inte bötfällt eller åtalsanmält företagare som inte utfört sina miljökontroller av till exempel kylanläggningar. Enligt åklagaren var nya regler som införts i miljöbalken tvingande för politikernas agerande. Enköpings tingsrätt konstaterade i sin dom den 7:e februari förra året att politikerna underlåtit att följa miljöbalkens bestämmelser till punkt och pricka men menade att förseelserna kunde betraktas som ringa och att politikerna därmed kunde frikännas. Rättegången beräknas pågå i fem dagar i Svea hovrätt. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".