Kritik efter nej till ny skyddsjakt på varg

Svenska Jägareförbundet är starkt kritiskt till Naturvårdsverkets nej till ny skyddsjakt på varg. Stig Bergström är vice ordförande i Jägareförbundet i Uppsala län och han är uppgiven efter gårdagens beslut.
- Naturvårdsverket bara avslår alla ansökningar. De har minst sagt en unik uppfattning om hur vargsituationen ser ut här uppe, säger han. Naturvårdsverkets avslag i går gällde totalt fyra ansökningar om förebyggande skyddsjakt. Jägareförbundet och LRF:s ansökningar gällde varg som attackerat tamdjur förra året, främst i Norduppland och i Värmland. Men Björn Risinger på Naturvårdsverket säger att det inte rådde några tveksamheter om avslagen. - Bestämmelserna är stränga både när det gäller lagstiftningen och riksdagens rovsdjursbeslut som säger att skyddsjakt endast får förekomma ytterst restriktivt. Vi menar att vi inte ens kan fatta beslut om förebyggande skyddsjakt, säger han. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".