Nya fall av åldringsbedrägeri

Ytterligare sex äldre drabbades i helgen av bedrägeriförsök i Uppsala. Uppsalapolisen tror att det rör sig om en organiserad liga som opererar i länet.
Under helgen fick polisen in sex anmälningar om att några personer försökt lura av äldre kvinnor pengar och kontokort. Bedrägeriförsöken har gått till på två sätt. Antingen har bedragarna ringt hem till de äldre kvinnorna och berättat att det är fel på deras bankkort och att de behöver bytas ut. De äldre uppmanas därför att ge ifrån sig sitt kontonummer och sin kod. Eller så säger bedragarna att någon har handlat på deras konto på internet. - I det senaste fallet ringde bedragarna till en ensam äldre kvinna och sa att någon handlat på hennes konto för 3000 kronor, berättar Christer Nordström på Uppsalapolisen. Hon ombads betala till en man som skulle komma hem till henne, annars skulle hon hamna hos kronofogden. Kvinnan ringde till sin son för att han skulle sköta kontakten med "bankmannen" och bedragaren kom då aldrig hem till henne. Inte heller något av de andra bedrägeriförsöken lyckades. Polisen misstänker att det rör sig om en liga som opererar i hela länet. - Vi tror att minst tre personer är inblandade i detta, säger Christer Nordström. En som ringer upp kvinnorna och utger sig för att vara banktjänstman. En som kommer hem till dem för att hämta pengarna och en tredje som gör uttaget. Polisen ser också samband med tidigare försök till bedrägeri - helgens bedrägeriförsök påminner bland annat mycket om de bedrägeriförsök som två åldringar i Tierp utsattes för i torsdags. Förra året polisanmäldes 24 sådana här fall i Uppsala län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".