Rättegången mot Enköpings kommun inledd

Det har kallats ett unikt svenskt rättsfall - när hela miljönämnden i Enköpings kommun åtalades för tjänstefel. Tingsrätten friade, men domen överklagades, och idag inleddes rättegången i Svea Hovrätt:
I tingsrätten hävdade åklagaren att politikerna hade struntat i att bötfälla eller åtalsanmäla flera lokala företag för att de inte genomfört sina årliga miljökontroller - i det flesta fall av kylanläggningar. Tingsrätten påpekade i domen att politikerna inte följt miljöbalken, men att förseelsen inte var så allvarlig och därför blev det ett frikännande. Men kammaråklagare Eva-Lotta Johansson hävdar att det inte kan röra sig om ett ringa brott och att om Tingsrättens dom ligger fast så kan det leda till ett allmänt godtycke ute i kommunerna: - Jag hävdar att det är ett uppsåtligt brott, säger hon. De har känt till lagen, men valt att inte tillämpa den. Sedan gör också det antal fall som det handlar om att det inte kan vara ringa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".