Projekt ska minska sjukskrivningar

Nu ska Akademiska sjukhuset i Uppsala försöka få ner sjukskrivningarna bland de anställda. Genom snabba reaktioner från chefer och snabba rehabiliteringsinsatser ska sjukhuset arbeta för att undvika långtidssjukskrivningar.
Sjukskrivningarna har ökat kraftigt på Akademiska på senare år, och förra året var de anställda i genomsnitt sjukskrivna en månad på ett år. I ett försök att undvika långtidssjukskrivningar satsar nu sjukhuset på ett försöksprojekt resten av året, där bland annat anestesi, kvinnokliniken och neurocentrum ingår. Projektet går ut på snabba och täta kontakter från den sjukskrivnes närmaste chef, redan från första dagen, och senast tredje sjukveckan ska någon form av aktivitet vara i gång, till exempel arbetsträning eller deltidsarbete. Läkare, psykolog och sjukgymnast ska dessutom snabbt kopplas in och tillsammans med medarbetaren själv och försäkringskassan starta en rehabilitering i vecka sex av sjukskrivningen. Projektledaren Peter Fichtel menar att de flesta som sjukskrivs har kapacitet att återgå till arbete åtminstone i någon form: - Vi ser idag på ganska stora förtidspensioneringar, men det mesta talar ändå för att de flesta har en viss arbetsförmåga. Väldigt många människor vill också vara på jobbet och i det här projektet tittar vi på vad vi från arbetsgivarsidan kan erbjuda för sysselsättning. Facken på Akademiska sjukhuset är med och driver försöksprojektet, och Lena Andersson på Kommunal tror mycket på försöket, till exempel att närmaste chefen hör av sig redan första dagen: - Det är bra att kommunals medlemmar fångas upp tidigt och att cheferna kommer ihåg dem, så att de inte glöms bort på vägen, för det är väldigt vanligt idag, säger Lena Andersson. I de fall där relationen till närmaste chefen är en del av problemet så får en annan chef sköta kontakten, är tanken. Om projektet slår väl ut kommer metoden att införas på hela Akademiska sjukhuset nästa år. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".