Kortare köer till Akademiskas kvinnoklinik

Köerna till Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala har kortats dramatiskt. Med hjälp av en ny arbetsmodell så har väntetiden minskat från över fem månader till tre veckor. Och det har inte krävt några extra pengar.
För att korta väntetiderna började personalen på Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset med en stor omorganisation för ett och ett halvt år sedan. Då började man arbeta utifrån en ny modell - man satsade bland annat på att utöka mottagningstiderna och förbättra samarbetet med husläkarna. Före omorganisationen stod 1200 kvinnor i kö men tack vare de här förändringarna så är det idag bara 120 stycken som väntar på en tid. Nu för tiden arbetar personalen först och främst med att begränsa återbesöken som förr bokades in på ren rutin. - Om läkaren kan ringa upp patienten istället och patienten säger att hon mår bra, så behöver hon ju inte komma hit och ta ledigt från jobbet och betala för besöket, säger Elisabeth Darj, som är chef på Kvinnoklinikens gynekologiska mottagning. Eftersom arbetsmodellen har fungerat så bra och inte kräver några extra pengar, utan bara en omfördelning av personal och resurser, så ska den införas på fler mottagningar på Akademiska sjukhuset. Och Elisabeth Darj, som har arbetat med den här modellen, kan se fler fördelar: - Det har också varit mycket positivt för personalen, som förut var mycket tyngd av allt arbete som vi låg efter med, säger hon. Det är en gladare stämning och det är lättare att gå till jobbet nu. Kontakta reportern: Linda Zinderland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".