Unga drogbrottslingar slipper böter

Unga brottslingar i Uppsala som är skyldiga till ringa narkotikabrott kan få slippa böter, trots att påföljden normalt ska ge böter. I ett unikt projekt i Uppsala kan den dömde istället få gå ett vårdprogram för att sluta med droger.
Niklas som är 17 år har en månad kvar av sin behandling. Sedan han greps för ringa narkotikabrott går han varje vecka till ungdomsteamet i Uppsala kommun. Han lämnar urinprov för att visa att ha är drogfri, han träffar polis, folk från socialen och före detta missbrukare för att tala om vad droger kan innebära och ge för följder. Egentligen ger ringa narkotikabrott böter, men det hjälpte inte ungdomar att hålla sig från knark. För att ge ungdomar en chans att sluta så föddes Rnb ringa narkotikabrottsprojektet i Uppsala 1999. Om killen eller tjejen erkänner brottet, är under arton år och socialtjänsten tycker att det kan passa, då får de gå ringa narkotikabrottsprogrammet istället för böter. Den som inte håller sig drogfri eller struntar i träffarna skickas tillbaka till åklagare - och kan då få böter istället. Lena Jansson är ungdomsåklagare i Uppsala: - Jag tycker det är bra att det finns det här alternativet. Annars skulle de ju få böter, och det tror jag inte hjälper dem så mycket att avhålla dem från att bruka narkotika i fortsättningen. Varje år börjar 10-12 ungdomar projektet. Förra året klarade åtta sig igenom projektet och höll sig drogfria hela tiden. Niklas, som egentligen heter något annat, säger så här om vad som skulle hänt om han fått böter istället för vård: - Det hade nog inte varit så bra. Jag tror inte det hade sett så bra ut om jag inte blivit tagen. Det var som ett stopp. Du kan höra mer om det här i program efter klockan 16 i Radio Uppland. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".