Barmhärtighetsmålet kan gå till HD

Gårdagens dom i det så kallade barmhärtighetsmålet i Uppsala tingsrätt är troligen bara det första steget fram mot en slutlig dom. Advokat Leif Ericksson, som är försvarare för uppsalabon som i går dömdes till ett års fängelse för att ha dödat sin svårt sjuka mor, tror att målet kan gå ända upp i Högsta domstolen.
- Om någon av parterna går vidare och begär prövningstillstånd, tror jag att det är ett sådant mål som sannolikt kommer få gå så långt som upp till Högsta Domstolen. Det är ett sådant ärende som vi behöver ett prejudikat på. I går kom domen för den 22-åring som i fjol dödade sin mor som låg svårt sjuk och okontaktbar på Kronparksgården i Uppsala. 22-åringen blev inte fälld för mord utan för dråp till följd av dom förmildrande omständigheterna i målet, och straffet utdömdes till ett års fängelse trots att lägsta straffet för dråp egentligen är sex års fängelse. I svensk rätt finns sedan tidigare bara tre fall om så kallade barmhärtighetsmord omnämnda i den juridiska litteraturen, ett av dom var det uppmärksammade Berit Hedeby-fallet på 70-talet. I ett av dom tre fallen rubricerades för övrigt dödsfallet till slut som självmord. Målet som nu är färdigbehandlat i Uppsala tingsrätt är alltså ett mycket ovanligt rättsfall, och även åklagaren Anne Sjöblom menar att fallet kan gå vidare både till hovrätt och Högsta domstolen. Direkt efter domen i går var åklagaren den som tycktes mest inne på att överklaga. Hon kan tänka sig att på nytt försöka få 22-åringen fälld för mord. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".