Lindbergs jakt på småbovar kritiseras

Länspolismästarens initiativ till att poliserna i länet kraftigt ska öka bötesskrivandet för ordningsbrott mot till exempel trafikregler får nu kritik.
- Man ser väl inte att det här kan ge någon större verkan, säger polisfackets ordförande Gunnar Elrud. Länspolismästare Göran Lindberg har i den interna polistidningen sagt att 2003 ska bli ett år då polisen satsar på att skriva ordningsböter som ett medel mot småbrottslighet. Det kan till exempel vara cyklister som cyklar utan lyse, bilister som inte använder bilbälte och personer som urinerar på offentlig plats. Lindberg vill tiodubbla ordnignsböterna från 6 000 förra året till 60 000 i år. - Vi kanske har fokuserat lite för lite på vardagsbrottsligheten. Det har delvis berott på att vi varit lite få poliser. Nu börjar vi bli flera och då tycker jag att det är dags att vi även ägnar oss åt de här sakerna, säger Göran Lindberg. - Jag tror inte att det är den här småbrottsligheten allmänheten klagar klagar på, utan det är de små tillgreppsbrotten som till exempel källarinbrotten som jag känner att vi inte är tillräckligt bra på, säger Gunnar Elrud. Polisfackets ordförande Gunnar Elrud har även mött skeptiska reaktioner från polismän till idén. - Det jag har förstått är att han inte har pratat med den personal som ska utföra jobbet. Och det är svårt att få med sig personalen om man inte har förklarat sina tankar bakom förslaget. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".