Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägverket krävs på sanering

Knivsta kommun kräver nu att Vägverket sanerar grustäkten i Östuna utanför Knivsta och undersöker om grundvattnet i närheten förorenats.
Vägverket avbröt saneringen i höstas, men nu har bygg-och miljönämnden i Knivsta förelagt Vägverket att fortsätta arbetet. - Täkten kommer att undersökas för att vi ska se vad som finns i den, säger Kenneth Gunnar som är vice ordförande i bygg- och miljönämnden. Upplandsnytt har tidigare berättat om grustäkten i Östuna, där någon har dumpat bland annat traktorer, containrar och oljefat, något som upptäcktes efter att de som bor i närheten klagat på att dricksvattent luktade olja. Eftersom det är Vägverket som äger täkten så fick de börja gräva upp och sanera marken. Men i höstas slutade Vägverket gräva, de menade att det inte var de som dumpade maskinerna och ville inte betala för utgrävningen mer. Men nu har bygg-och miljönämnden i Knivsta alltså beslutat att förelägga Vägverket att både sanera täkten och undersöka om grundvattnet är förorenat. Den undersökningen skall vara klar 1 maj. Bygg-och miljönämnden menar att skrotet troligen grävdes ner i samband med att Vägverket fyllde igen täkten på åttiotalet och att de därför har ansvar för hur den ser ut. - Eftersom Vägverket är de som har haft täkttillståndet så tycker vi att det är de som har ansvaret, säger Kenneth Gunnar. Om det här innebär att Vägverket i slutänden kommer att betala för saneringen är inte klart, Vägverket kan överklaga kommunens beslut och polisen har ju också hittat en misstänkt för själva dumpningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".