Uppsala

Beslut om friskolebidrag upphävt

Länsrätten upphäver ett beslut i Uppsala kommuns utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd. Beslutet gällde att införa särskilda regler för hur mycket bidrag fristående gymnasieskolor ska få för sina lokaler. Det är fel av Uppsala kommun att behandla fristående gymnasieskolor och kommunala gymnasieskolor olika slår länsrätten fast i domen.

Men nämndens folkpartistiske ordförande Mohammad Hassan håller inte med i rättens bedömning.

– De påstår att vi inte behandlar den kommunala gymnasieskolan på samma sätt, men det tycker jag är fel. Vi tittar alltid på vad det blir för lokalkostnader när vi ska hyra och bygga nytt, vi försöker alltid hålla nere lokalkostnaderna, säger Mohamad Hassan(fp).

Det överklagade beslutet togs i höstas och gäller alltså ersättning för lokaler till de kommunala respektive fristående gymnasieskolorna. I februari trädde beslutet i kraft. Tidigare har de fristående gymnasieskolorna fått schablonbidrag för sina lokaler, men det har lett till att de fått för mycket pengar menar Mohamad Hassan.

– Det var ett orättvist system som vi tyckte ledde till att de fristående gymnasieskolorna överkompenserades.

Så därför beslutade nämnden att förändra systemet. Det nya var att de fristående gymnasierna skulle få bidrag för den faktiska lokalkostnaden, men bara upp till de kommunala skolornas genomsnittliga kostnad.

Om kostnaderna ändå skulle vara högre måste friskolorna ansöka om en tillfällig högre ersättning, något som alltså inte gällde de kommunala gymnasieskolorna och det är det som länsrätten vänder sig emot.

Länsrätten upphäver utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens beslut och slår fast att det var fel av Uppsala kommun att behandla de kommunala och fristående gymnasierskolorna olika.

– Jag har redan kontaktat våra tjänstemän som tittar på det här och vi ska ha ett möte med våra jurister för att se vad vi kan göra, men förmodligen kommer vi att överklaga, menar Mohamad Hassan.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista