uppsala län

Landstinget förbereder inför strejk

Vårdförbundets strejkvarsel för 300 medlemmar och oorganiserade i landstinget Uppsala län och Östhammars kommun, kan få konsekvenser för patienter.

Nu analyserar landstinget hur man ska kunna driva vården utan att det drabbar tredje man alltför mycket.
- Det berör 15 olika enheter som sysslar med väldigt olika verksamhet och det fordrar nu att vi analyserar och ser hur det här påverkar vår verksamhet.  Vi måste se till att patienterna inte skadas av det här. En del kan få vänta lite, men det beror på hur långdragen strejken blir. Det säger Björn Ragnarsson, biträdande sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

Om man får tro Agneta Wiberg, ordförande för Vårdförbundet i länet, kommer parterna inte att kunna nå en uppgöreslse inom två veckor.
- Min förhoppning är att det inte ska bli en strejk, men jag tror att det blir det. Det här är den sista åtgärden vi tar till, vi har ju suttit i förhandlingar en längre tid men det har ju givit ett väldigt lågt utfall, säger hon.

Men ute på stan i Uppsala hade de flesta Upplandsnytt pratade med förståelse och sympati för sjuksköterskornas varsel. Även om det kunde få konsekvenser.
- De, precis som lärarna, är värda mycket mer än de får. Jag tycker absolut att de ska ha jättemycket mera pengar. Man kanske får vänta längre men det är det värt, säger Ines Wiesman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista