Uppsala

"Avstängda barn kan fara illa"

Förra året stängdes 41 barn i Uppsala kommun av från förskola och fritids för att föräldrarna inte betalat avgiften. Gun Johansson, länsbarnombudsman för Uppsala län befarar att barn som stängs av, kan fara illa.

För att minska otryggheten för barnen, behövs bra utskolningsrutiner:
- Det är så överlag, att visst faller barn emellan. Jag tycker att man ska hantera det med att ha en utskolning på ett bra sätt, där barnet vet att man testar att barnet klarar att vara ensamt hemma. Det tar ett tag innan barnet kan säga att det här känns bra. Trygghet för barn är det viktigaste, säger Gun Johansson.

Under 2007 varnades föräldrar till 115 barn i Uppsala kommun, av dem stängdes 41 barn av. Fem från förskolan och 36 från fritids.

Cecilia Forss, ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun menar att en avstängning inte sker över en natt, föräldrarna påminns och har ändå det yttersta ansvaret för barnen:
-  Alla föräldrar har ju fått en påminnelse, där det står att de kan bli avstängda. De flesta hör av sig och antingen betalar eller gör en amorteringsplan, så att ekonomin behöver inte vara ett hinder. Gör de inte det, då stängs barnet av. Men barn med speciella behov de stängs inte av.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista