Uppsala

Flera brister på kritiserat boende

Konflikter bland de anställda på det kommunala trestegsboendet för missbrukare i Librobäck i Uppsala har lett bland till mobbning av både anställda och boende. Det är en av flera brister som konstateras i den utvärdering som politikerna beslutade om efter Upplandsnytts rapportering om boendet i höstas.

Den utvärdering som nu gjorts påbörjades efter att Upplandsnytt uppmärksammat flera brister på trestegsboendet för missbrukare.

Utvärderarna har intervjuat både boende, anställda och chefer. Och bland slutsatserna finns att det funnits en långdragen konflikt inom personalgruppen som bland annat handlat om hur nära relationen ska vara till de boende. Konflikten, som ska ha pågått i flera år, uppges ha lett till mobbing av anställda och boende.

På boendets första steg är det tillåtet att vara påverkad, men enligt rapporten har det varit för lätt för dem som bor där, att fortsätta missbruka, och det faktum att steg ett ligger nära steg två, och att det varit öppet däremellan har kritiserats av dem bor på steg två och tre och kämpar för att inte falla tillbaka i ett missbruk.

Men utvärderingen pekar också på att flera förändringar har genomförts på boendet. Bland annat har en ny ledning tillsatts och den får beröm av de intervjuade i utvärderingen.

Sen har också vissa regler skärpts för de boende på steg ett och dörren mellan steg ett och två har stängts.

Relationen mellan de anställda uppges vara mycket bättre nu, men vissa anställda och boende menar att det nu finns en alltför stor distans mellan boende och personalen.

Ett annat problem som utvärderingen pekar på, och som återstår att lösa, är om man ska fortsätta att blanda personer med ett aktivt missbruk med sådana som nyligen taigt sig ur på samma boende. Om man inför nolltolerans på steg ett så pekar utvärderarna på att kommunen behöver ordna ett annat boende åt personer som missbrukar ¨så att de inte hamnar på gatan.

Ordförande i den ansvariga nämnden Stig Rådahl säger att de arbetar på lösningar, men han har hittills inte velat kommentera utvärderingen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista