Arkivbild från 2007 när Nordic Battlegroup övade i Enköping.
enköping

Nordic Battlegroup kan avvecklas i förtid

Nordic Battlegroup har fått en avvecklingsorder och kan läggas ner efter halvårsskiftet. Enligt tidigare planer skulle de finnas kvar till november. Exakt hur många som kan sägas upp vet man i dagsläget inte, men informationschefen på ledningsregementet i Enköping, Ulf Rask, säger att uppemot 2 000 anställda över hela Sverige kan komma att beröras, 160-170 av dem finns i Enköping.

- Vi kan eventuellt tvingas säga upp en del av de kontraktsanställda soldaterna i Nordic Battle Group. Igår hölls en första information med soldaterna. Informationen vi fått hittills från högkvarteret är än så länge knapphändig. Vi ville direkt tala om för soldaterna att något är på gång, säger Ulf Rask.

Är det här något som berör bara Enköping eller påverkar det hela Sverige?

- Det är samtliga förband i Sverige som berörs av det här. Det kan vara uppemot 2 000 personer som kan beröras, men av dem är det många som får åka till Kosovo eller Afghanistan, säger Ulf Rask, informationschef på ledningsregementet i Enköping.

Nordic Battle group är en beredskapsställd snabbinsatsstyrka på cirka 2 800 soldater. Den största delen, 2 300 av dem, är svenska soldater, men styrkan har även soldater från Estland, Finland, Irland och Norge. Det är Sverige som leder och har huvudansvaret för Nordic Battlegroup.

 

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".