Enköping

Insatssoldater besvikna på förtida avveckling

Soldaterna i Nordic battle group är överraskade och besvikna över att de inte längre kan garanteras att få fortsätta fram tills kontraktstidens slut, sista november.

En av de bortåt 170 soldater som kan komma att sägas upp i juni är vid regementet i Enköping är Linus Eklund Adolfsson.

-Det här har ryckt undan mattan under fötterna för all planering inför framtiden. Jag hade nog tänkt att försöka hålla mig kvar i organisationen, för det som jag hållt på med i Nordic cattle group har jag upplevt som väldigt positivt.

En annan som blev mycket förvånad över beskedet är soldaten Terese Fagerstedt.

-Det var tal om det tidigare, om att regementet skulle välkomna om någon sökte jobb tidigare, men inte att man skulle säga upp någon.

Igår informerades soldaterna inom Nordic battle group i Enköping om att det kan bli så att de inte får vara kvar till sista november som det var tänkt utan kan komma att sägas upp redan i juni.

Varför beskedet kommer redan nu, trots att alla detaljer runt uppsägningarna inte är klara, är att soldaterna ska hinna söka till universitet och högskolor före sista ansökningsdatumet 15 april.  2011 planeras nästa Nordic battle group och Eva Vikman, personalchef vid ledningsregementet i Enköping, hoppas att de soldater som nu kan komma att sägas upp i förtid vill komma tillbaka då.

-Vi hoppas inte det här påverkar dem negativt. Vi vill fortsatta att hålla kontakten med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista