Enköping

Oklart om vård i livets slutskede

Enköpings kommun hoppas att landstinget ska fortsätta med den palliativa enheten på Kungsgårdens äldreboende i Enköping. Det blev inget beslut i Vård-och omsorgsnämndens arbetsutskott i går. Men alla fakta verkar inte ha kommit upp på bordet, säger ordförande, Bo Reinholdsson, som vill att ärendet istället tas upp i Landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse.

- Vi vill fortsätta dialogen med landstinget om hur det här ska utvecklas, om avdelningen ska vara kvar eller om man ska göra någonting annat med det, säger Bo Reinholdsson.

Och han säger att det borde finns skäl för landstinget att behålla enheten.

- Vi tror inte att landstinget tjänar på att vi avvecklar den.
Varför inte?

- De patienter som ligger där är patienter som har fått förfrågan att läggas in på hospice. Stänger vi den här avdelningen så kommer de att ligga på lasarettet, säger Bo Reinholdsson.

Den palliativa enheten - alltså för vård i livets slutskede, på äldreboendet Kungsgården, öppnade för knappt ett år sedan och har drivits som ett gemensamt projekt mellan Enköpings kommun och landstinget i Uppsala län. Landstinget stod för läkarna och kommunen för resten. Men nu är pengarna slut och när kommunen för en vecka sedan fick beskedet att landstinget inte är intresserat av att ta över verksamheten, började tjänstemän formulera ett förslag om att lägga ner verksamheten. Men enligt Bo Reinholdson har det aldrig varit aktuellt att landstinget helt skulle driva enheten vidare. Nu vill han och majoriteten i vård och omsorgsnämnden alltså få ett nytt svar från landstinget.

Slutligt beslut om enhetens framtid kommer att fattas i kommunens Vård-och omsorgsnämnd den 24 april.


Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".