Östhammar

Samarbete inför kampen om slutförvar

Östhammars kommun och Oskarhamns kommun kommer att skriva ett samarbetsavtal. Tillsammans vill de på så vis kunna ställa krav på kärnbränsleindustrin, som 2009 ska bestämma vem av de två kommunerna som kommer att få uppdraget att slutförvara kärnbränsleavfall.

- Det är just för att det inte ska vara en tävling och för att ingen av oss ska bli utspelad eller bortspelad, så är det viktigt att båda kommunerna har samma grundinställning i de här frågorna, säger Anna-Lena Söderblom, kommunalråd i Östhammars kommun.

Grundinställningen verkar vara att de båda kommunerna vill få bättre infrastruktur. Östhammars kommun vill till exempel att väg 288 och 76 blir bättre. Båda kommunerna vill att nya forsknings-och produktionsanläggningar placeras i kommunerna och ser gärna en satsning på kompetensutveckling inom grund-gymnasie och högre utbildning och företagsutveckling så som rådgivning och finansiering av nya företag.

2009 ska Svensk Kärnbränslehantering, SKB, lämna sitt förslag på vem av de två kommunerna som får slutförvara kärnbränsleavfall. Och tidigast 2013 kan en anläggning börja byggas.

Evans Pettersson boende i Östhammar är för samarbetsavtalet mellan de båda kommunerna.
- Ja, det är väl bra om dom samarbetar, huvudsaken är de får någon lösning på det här, att det blir ett slutförvar.

Du skulle inte ha något emot om det blev här?
- Nej, huvudsaken är att det blir säkert.

Eva-Lisa Lövgren är lite mer tveksam:
- Det är blandade känslor, får jag säga. Det skulle naturligtvis vara bra för kommunen, det ger fler arbetstillfällen vilket är en stor fördel. Men det känns lite läskigt också, men jag tror att det är mest positivt ändå. 

De samarbetande kommunerna har båda starka kort för att få uppdraget:

- Vi har ett urbra urberg. Urberget i den här tektoniska linsen är 21 miljoner gammalt, så det är väldigt stabilt och beständigt berg.

Vad har Oscarshamns kommun som inte ni har?
- De har klabb, alltså mellanlagret där kärnbränslet ligger för att svalna av. Det har inte vi.

Vem tror du på själv?
- Jag tror att vi får det, säger Anna-Lena Söderblom, moderat kommunalråd i Östhammars kommun.

Avtalet klubbas formellt av fullmäktige senare i april.

På Svensk Kärnbränslehantering, SKB, välkomnar samarbetsplanerna mellan Östhammars och Oskarshamns kommuner.
- Vi tycker att ämnet infrastruktur självfallet är intressant och viktigt, både för kommunerna men också för SKB. Vi verkar i i regionen och kommunerna, och är naturligvis också betjänta av en god infrastruktur, liksom till exempel kompetensfrågan.

- Nu konkurrerar de både på ett sätt, eftersom de båda vill ha ett slutförvar, men de vill ändå att båda två vill erkännas för den insats de har gjort genom att ha varit involverade i platsundersökningar och dialogen under många år, säger Saida Laârouchi Engström, avdelningschef på SKB.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".