fotboll

Ungt Bälinge går in i allsvenskan i kväll

I kväll, i ett snöslaskigt Uppsala, drar damallsvenskan i fotboll igång. Bälinge möter Örebro. Mycket rutin i form av till exempel Anne Mäkinen har försvunnit från Bälinges lag sedan förra säsongen.

Det blir en ny situation för klubben, berättar assisterande tränaren i Bälinge Ali Amini.

- Det handlar om en långsiktighet nu i Bälinge, att försöka spela in en ung stomme. Vi vet att det kommer bli tufft. Det handlar mycket om att de unga spelarna måste kliva fram ett snäpp till, säger Ali Amini.

Hur ska ni kompensera förlusten av all rutin?

- Det är inget tvivel om att det är stora spelare som vi har förlorat. Vi tror vi måste bli ännu mer taktiskt medvetna i år.

Flera rutinerade spelare, förutom Anne Mäkinen, har lämnat klubben. Bälinge har precis som tidigare värvat spelare från USA. Klubben har knutit mittfältaren Noelle Keselica, försvararen Natalie Spilger och Joanna Loman till sig. Annars handlar det mest om unga talanger från klubbar i närområdet.

- Det finns stor potential i laget. De yngre har mycket att lära, men kan också lära oss erfarna mycket. Det gör inget att vi får slå underifrån. Det är lugnt, säger lagkaptenen Lina Andersson.

Kvällens premiär i damallsvenskan spelas på Årsta IP eftersom Studenternas inte klarar fotbollsspel än.

 

Per-Henrik Johansson
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista