Uppmärksammad dödsolycka upp i rätten

I morgon torsdag inleds en rättegång i Uppsala tingsrätt som berör många i länet. Busschauffören som körde en av bussarna vid Rasboolyckan för drygt ett år sedan, då sex personer omkom, står åtalad för bland annat vållande till annans död.

Kerstin Åkerfeldt Gustavsson, som åkte i bussen som mötte olycksbussen, ska vittna. Hon säger att det är skönt att rättegången kommer igång.

- Det ska bli jätteskönt. Då behöver jag inte gå och vänta på att rättegång ska komma igång framöver, säger hon.

Kerstin Åkerfeldt Gustavsson satt i en av bussarna den där dagen i februari 2007. I dag mår hon bra, men har ont i ryggen och har förlorat känseln i underläppen. Hon åker inte buss längre, berättar hon och säger att hon känner sympati för alla som råkade illa ut i bussolyckan.

- Som medmänniska kan man inte låta bli att oroa sig för båda busschaufförerna, hur de mår och om de kör buss och vad som händer med dem framöver.  Likadant känner jag med mina medresenärer. Det är bra för alla att kunna gå vidare, säger Kerstin Åkerfeldt Gustavsson.

Tycker du det är rätt att det blir rättegång?

- Ja, men samtidigt är jag tveksam till hur den är riktad. Visserligen var det chaufförerna som höll i rattarna, det kan man inte bortse ifrån. Men det finns också bakomliggande faktorer, bussbolaget till exempel.

I morgon inleds alltså rättegången mot den busschaufför som körde den ena olycksbussen. Hon åtalas för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Kerstin Åkerfeldt Gustavsson är i rätten i morgon. Hon ska vittna om olyckan och hon har inte förberett sig på något speciellt sätt.

- Ingenting alls. Det är inget man kan planera, det är något som ska komma fritt ur minnet den dagen det är rättegång.

 

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".