håbo

Allt större barngrupper oroar fritidspersonal

Flera uppländska kommuner har mycket stora barngrupper på fritids, det visar en undersökning som Skolverket har gjort. I Håbo varnar nu personalen för att man snart inte kan garantera barnens säkerhet och att politikernas snålhet kan kosta samhället stora pengar i framtiden.

- Det är klart att de stora grupperna får konsekvenser. Barnen mår ju dåligt, börjar sabotera kanske och blir samhället till last senare, säger fritidspedagogen Ewa Algesson på skolan Futurums fritids i Bålsta. Hon får medhåll av kollegan Angelica Pers:

- Politikerna säger att vi ska klara det här. De vet att fixar det på något sätt, för vi tänker på barnens situation, säger hon.

Det är en hög ljudnivå på fritidsavdelningarna på skolan Futurum i Bålsta. Personalen känner att den inte räcker till för att ta hand om de stora barngrupperna. Det är svårt att hålla koll på alla ungar och ge dem en meningsfull stund när skoldagen är över, berättar en fritidspedagog för Upplandsnytt.

På Futurum går 900 barn och ungdomar, från förskolan upp till nionde klass. Förskolan och fritids är en del av skolan. Just nu finns det en barngrupp på fritids med drygt 50 barn och där har man satt in liten personalförstärkning men för det mesta handlar det om två vuxna som ska ansvara för runt 40 barn. Rektorn Annika Ekblom tycker att grupperna blivit väl stora, men hon har inte pengar till att vare sig göra de mindre eller anställa fler.

- På något sätt sitter jag med mina händer bakbundna. Jag har min resurspåse, och den ska räcka till många saker. Det räcker till det här i dag, säger Annika Ekblom.

Det är fler Upplandskommuner som har stora barngrupper på fritids, visar statistik från Skolverket. Knivsta och Uppsala hade 2007 i genomsnitt 41 barn inskrivna per fritidshemsavdelning. Riksgenomsnittet ligger på drygt 33 barn.

- Det är stora barngrupper i Bålsta men jag tycker barnen har det bra ändå. Lokalerna är små men det verkar funka. Det är lite personal på stora barngrupper. Det handlar väl om att spara pengar, säger föräldern Jeanette Heikkilä som har en dotter som går på fritids på Futurum.

Fritidspedagogerna och övrig personal har flera gånger sagt i från till det politiska styret att arbetsbördan är på tok för stor och att man snart inte kan garantera barnens säkerhet. Men några extra resurser har det inte blivit eftersom barn och föräldrar inte har klagat nämnvärt på de stora grupperna. Inför nästa års budget ska nu bildningsnämnden se över möjligheten att släppa till mer pengar.

- Om det varit så att brukarna varit tydligare så hade det varit mer prioriterat än i dag. Det här finns ändå med på en ganska kort lista över saker som kan göras bättre i kommunen, menar Carl-Johan Torstensson (m), ordförande i Håbo kommuns bildningsnämnd.

August Bergkvist
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".