Sex personer omkom och många skadades vid olyckan i Rasbo. På torsdagen inleddes rättegången mot en av chaufförerna.

Rättegången efter Rasboolyckan inledd

På torsdagen inleddes det rättsliga efterspelet efter den svåra busskraschen i Rasbo förra vintern då sex personer omkom och flera skadades. Den åtalade föraren berättade i rätten att hon inte kommer inte håg något av händelsen.

- Jag kommer inte ihåg varken lastbilen eller den mötande bussen. Jag kommer inte ihåg kraschen. Jag kommer ihåg efteråt när jag ligger i diket.

Salen var nästan fullsatt när rättegång inleddes i Uppsala tingsrätt. Den åtalade föraren gav ett lugnt och samlat intryck.

Stämningen i salen var allvarlig, bland åhörarna fanns både folk som varit med i olyckan eller som kände nån som råkade illa ut.

Försvarsadvokaten Kristina Ling framhöll att hennes klient inte gjort sig skyldig till något brott - att föraren hade en bra koll på situationen den aktuella morgonen.

Under förmiddagen visades såväl kartor och fotografier som animationer- och rekonstruktionsfilmer. Sen var det dags för förhör. En resenär som var på väg österut från Uppsala i den åtalade förarens buss berättade att hon normalt brukade sova i bussen, men den här morgonen gick inte det eftersom chauffören körde lite slarvigt i det vintriga väglaget.

- Jag kommer inte ihåg så där väldigt mycket, för jag mådde illa och höll blicken på vägen för att inte må illa. Och sen vet jag att jag ser en stor gul buss komma emot oss, och jag hinner tänka att fasen det här går åt skogen, och sen smäller vi.

- Den sista tiondelen slår jag igen ögonlocken, för jag vill inte se själva smällen. Och sen efter smällen tittar jag igen och försöker jag styra upp. Men det går ju inte, berättade chauffören som körde den andra bussen.

Rättegången fortsätter i morgon med nya förhör av bland annat resenärer och på måndag är det dags för slutpläderingar.

Den 23-åriga bussföraren är åtalad för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död, den sista och allvarligaste åtalspunkten kan ge fängelsestraff.

Åklagaren Ulrika Modin var bestämd i sin sakframställan:

- Genom att inte anpassa hastigheten till vad trafiksituationen krävt, med tanke på väg, väderlek och siktförhållandena på platsen, genom att inte hålla till höger tillräckligt vid mötet vid den andra bussen, utan i stället befinna sig på eller över mittlinjen, samt genom att strax innan mötet med den andra bussen välja att passera den lastbil som stod parkerad till höger om körbanan och därigenom förlora kontrollen över bussen, istället för att sakta in inför mötet, har NN väsentligt brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolyckan betingasts av omständigheterna.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".