Uppsala

Flera förändringar på kritiserat boende

En enig skara politiker i nämnden för vuxna med funktionshinder gav på torsdagen en rad förslag på hur det kritiserade trestegsboendet för missbrukare i Librobäck i Uppsala ska förbättras.

Efter utvärderarnas allvarliga kritik om trestegsboendet för missbrukare i Librobäck kunde på torsdagskvällen nämndens moderata ordförande Stig Rådahl presentera fyra förslag på förbättringar. Den här gången gick det fort menar han. På mindre än en vecka har partierna läst igenom utvärderingen och nu formulerat sin syn på nödvändiga åtgärder för att så fort som möjligt få igång en förändring ute på boendet i Librobäck.

Ett av förslagen till tjänstemännen handlar om att flytta boendets första steg, där det är tillåtet att vara påverkad. Det ser man är nödvändigt för att minimera risken för andra att falla tillbaka i missbruk. Ett annat förslag går ut på att ge de boende i steg två och tre mer meningsfull sysselsättning om dagarna. Men politikerna vill också att man (tjänstemännen) tittar närmare på hur man bättre kan stödja de som slutligen lämnar Librobäck och hamnar i ett eget boende och gav dessutom, i det fjärdet och sista förslaget, socialskreterarna i uppgift att ha tätare kontakt med sina klienter vid boendet för att det inte som idag ska gå flera månader emellan besöken.

Ordförande Stig Rådahl är nöjd med nämndens snabba och eniga beslut och hoppas att samtliga förbättringsförslag ska vara genomförda inom ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".