Cancerpatienter undantas från strejk

En strejk på Akademiska sjukhuset kommer att kosta minst 10 miljoner kronor i veckan och bara under den första veckan drabbas 1500 patienter.  Det säger i dag biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson, som planerat för hur den eventuella strejken om ungefär en vecka ska hanteras, utan att patienterna kommer till skada.

-Framför allt för patienterna, så är det stort antal patienter som inte kan få de besök till mottagningar och eventuellt inläggningar för diagnostik och behandling utav olika åkommor, som måste skjutas på. Det innebär att sjukhuset också förlorar intäkter på snarare mer än 10 miljoner kronor och det är en kostnad som våra skattebetalare får ta, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson.

Vårdförbunder har varslat om strejk för 300 medlemmar och oorganiserade i Uppsala län. De flesta är sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, som jobbar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Två avdelningar, mamografienheten och överviktsenheten kan stänga helt utan att patienter kommer till skada. Men för en avdelning, som urologen där cancerpatienter vårdas går inte det, menar Björn Ragnarsson:

- Till exempel urologen behandlar ju patienter med cancersjukdomar som kan vara mitt uppe i en behandling och behöver en kompletterande behandling eller ska opereras för sin sjukdom och där innebär väntan naturligtvis en risk för patienten att sjukdomen förvärras. Den patientgruppen måste omhändertas, trots att det är strejk, Björn Ragnarsson.

Sjukhuset har en skyldighet att se till att inte strejken innebär en risk för patienternas liv och hälsa. Och nästa steg blir att förhandla med vårdförbundet om att vissa patientgrupper ska undantas från strejken.

- Vi ska ha en dialog med vårdförbundet hur vi ska hantera den här situationen med patienter som inte kan vänta med behandling, säger Björn Ragnarsson.

Kan du ge något exempel på de här patientgrupperna?

- Det är patienter med akuta sjukdomar, patienter med svåra, livshotande sjukdomar, till exempel cancersjukdom, Björn Ragnarsson,  biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".