Uppsala

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och dagsböter för bussföraren

Idag avslutades rättgången efter förra vinterns svåra olycka i Rasbo då två länsbussar krockade - sex personer omkom och flera skadades. Åklagaren yrkade på att den 23-åriga föraren ska dömas till villkorlig dom för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.

-Hon har inte anpassat hastigheten till vad trafiksäkerheten krävt. Hon har valt att passera lastbilen i oförändrad hastighet trots möte. Hon har inte hållt tillräckligt till höger i samband med mötet med den andra bussen, säger åklagare Ulrika Modin.

Det är flera resenärer på linje 811 österut från Uppsala som under rättegångdagarna har berättat om att föraren verkade ofokuserad på olycksdagens morgon - hon ska ha kört ryckigt och snabbt. Somliga var riktigt rädda.  En kvinna berättade i förmiddags att chauffören satt och pillade sig i håret samtidigt som hon körde.

-Ja, hon höll på mycket med sig själv och släppte ratten. Man kan ju få uppfattningen om att hon kanske var trött. Jag vet inte, jag såg ju inte hennes ansikte, berättar resenären.

-Det kan mycket väl vara så. Det gör jag ibland, sitter och pillar mig i håret, sa den åtalade bussföraren en stund senare. Samtidigt försäkrade hon att det inte påverkade hennes sätt att köra.

Försvarsadvokaten kallade idag in andra trafikanter som vittnen. En bilist som låg bakom den åtalade förarens buss berättade att han inte lagt märke till något konstigt innan olyckan. Plogbilsföraren som hade plogat den ena körbanan på den aktuella vägaktuella vägsträckan en kort stund innan olyckan hade inget att anmärka på väglaget.

-När jag passerade olycksplatsen låg ju bilarna på omkörning. Det är ju raksträcka där. Det var så pass lite snö där. Det var mindre än en centimeter på den andra körbanan, sa plogbilsföraren i förhöret i tingsrätten.

Åklagaren yrkade alltså på villkorlig dom och dagsböter för den 23-åriga busschauffören, målsägarbiträdet som har företrätt sex dödsbon samt flera skadade tyckte det att det skulle räcka med en villkorlig dom. Försvarsadvokaten Anna Ling var, inte oväntat, av helt annan åsikt.

-Olyckor händer tyvärr. Det här var en tragisk olycka och ingen kan ställas till ansvar för den. Ingen kan heller dömas för den gärningen. Åtalet ska ogillas.

Tingsrättens dom meddelas måndagen den 28 april.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista